2023 április 20

Céges napelemes rendszerek méretezése

Sokszor említettük már blogunkban a napelemes rendszer tervezésének, azon belül is a megfelelő méret kiválasztásának fontosságát. Ez hatványozottan lényeges akkor, ha vállalati napelemben gondolkodunk, hiszen sok-sok tényezőt kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy valóban lenullázhassuk cégünk villanyszámláját. Nézzük, melyek ezek?!

Az elektromos fogyasztás fedezéséhez mindenekelőtt meg kell ismernünk a napelem teljesítményét és működését.

Ha „alulméretezünk”, akkor nem fog a cégünk működéséhez elegendő energiát termelni a rendszerünk, s továbbra is fizetnünk kell majd a magas energiaárakat. Ha pedig „túlméretezünk”, akkor feleslegesen adunk ki pénzt egy olyan rendszerre, amelynek termelését nem tudjuk maximálisan kihasználni.

Először is meg kell határoznunk, mennyi áramot fogyaszt éves szinten vállalkozásunk (a valós fogyasztási értékeket vegyük alapul). Emellett a jövőbeni beruházásainkra is gondolnunk kell, pontosabban arra, hogy egy-egy új berendezésnek (pl. klíma, vagy termelést segítő, új gépek) mekkora energiaigénye lesz majd.

Ezután – már szakembereink segítségével – össze kell hangolnunk az éves energiafogyasztást a napelemes rendszer névleges teljesítményével. Ha például a havi fogyasztásunk 300 kWh, akkor az 12 hónapra 3600 kWh éves fogyasztást jelent. Technológiától is függően egy 1 kWp (kilowatt peak) teljesítményű napelemes rendszer kb. 1200-1250 kWh villamos energiát tud termelni. Ahhoz tehát, hogy az éves energiaigényünket fedezhessük, szükség lesz egy 3 kWp teljesítményű rendszerre.

Ez a teljesítmény több tényező függvényében lesz elegendő. Lássuk ezeket:

– dőlésszög: az optimális dőlésszög általában 35-40 fok (a vízszinteshez képest)

– tájolás: ideális a déli tájolás (keleti vagy nyugati tájolásnál számolnunk kell hozzávetőleg 15% teljesítménycsökkenéssel, az északi tájolást egyáltalán nem javasoljuk)

– tetőszerkezet: a használható tetőfelület nagyságának kiszámolása, terhelhetőség megállapítása

– napelem panelek minősége: vállalatunk kizárólag olyan panelgyártókkal dolgozik, amelyek a folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre megbízhatóbb és nagyobb teljesítményű panelek gyártására képesek

– az inverter minősége: az inverter a rendszer lelke. Az eszköz a panelek által termelt egyenáramot a hálózatban használt váltóárammá alakítja át. Az ideális típus kiválasztásánál gondolnunk kell a felhasználás körülményeire, a méretre, az esetleges bővítési igényekre.

Amíg a panelek számát lehet később növelni, addig az inverter cseréje már nehézkesebb, ezért is meghatározó, hogy mekkora inverter mellett döntünk. Az inverternél szóba jöhet a túlméretezés egy későbbi bővítésre is gondolva. Szakértőink gyakran a magasabb árú, de megbízhatóbb invertereket ajánlják ügyfeleinknek, ugyanis vállalkozásuk csak így tervezhet tartós napelem rendszerrel.

– ami csökkentheti napelemünk teljesítményét: árnyékoltság, légköri szennyeződés (por, szmog), időjárási körülmények (pára, köd, hó, az extrém felmelegedés, felhőzet).

Szakembereink a tervezés első pillanatától az utolsóig, sőt még tovább, az esetleges karbantartásig és bővítésig állnak ügyfeleink rendelkezésére.

Kérjen tőlünk ingyenes felmérést:

+36-30-121-9069

info@napelemes-megoldasok.hu

Napelemes Iroda: 4026 Debrecen,
Honvéd utca 4. Fsz.1.
Pénzügyi Iroda: 4025 Debrecen,
Arany János utca 59. Fsz. 1.

Ajánlatkérés+

Hasonló bejegyzéseink

2023 augusztus 28

Szerelje fel tanyáját napelemmel szinte ingyen!

Most éri meg a tanyáknak belevágni a napelemes beruházásba, hiszen 95%-os támogatást vehetnek igénybe. […]

2023 augusztus 14

Klímát adunk ajándékba

Vásárolj nálunk most napelemet, hiszen így duplán jól jársz: saját energiát termelhetsz, mi pedig […]

2023 június 29

Országos focitorna döntőjét támogattuk Solar Panel – SOCCA Kispályás Labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező néven

A viadalon kispályás focicsapatunk, a Solar Panel FC is szépen helyt állt, emellett sok-sok […]

Ne várjon!
Vegye fel velünk a
kapcsolatot még ma!

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 08:00 - 16:00
Kedd: 08:00 - 16:00
Szerda: 08:00 - 16:00
Csütörtök: 08:00 - 16:00
Péntek: 08:00 - 14:00
Szombat: Zárva vagyunk
Vasárnap: Zárva vagyunk

Kapcsolat:

+36-30-121-9069 info@napelemes-megoldasok.hu
Napelemes Iroda: 4026 Debrecen,
Honvéd utca 4. Fsz.1.

Kövess minket:


Ha kérdése, kérése vagy megjegyzése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársunkhoz alábbi elérhetőségeink bármelyikén.

Adószám: 27727368-2-09
Cégjegyzékszám: 09-09-033653

© 2024 Solar Panel Solutions Kft.
Minden jog fenntartva!

WPlabs